Τοπική Εορτή Αγίου Δημητρίου - Οκτώβριος 2018
- Λεπτομέρειες
- Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 02:04
- Εμφανίσεις: 261
Την Παρασκευή 26/10/2018 το Γυμνάσιό μας παρευρέθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στον οικισμό της Νέας Καλλίστης, στο πλαίσιο της τοπικής εορτής - ο Άγιος Δημήτριος είναι ο πολιούχος άγιος του οικισμού. Εκεί μας συνάντησε, για λογαριασμό της ΕΡΤ Κομοτηνής, η δημοσιογράφος κ. Μαρία Νικολάου και μίλησε με τον Διευθυντή του Γυμνασίου μας κ. Γιάννη Στρούμπα.
Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στις 30/10/2018 στον ιστότοπο της ΕΡΤ:
Η συνέντευξη μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ Κομοτηνής μία ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα 29/10/2018. Ολόκληρη μπορείτε να την ακούσετε στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο της ραδιοφωνικής εκπομπής, από το χρονικό σημείο 27΄:03΄΄ έως το 31΄:41΄΄:
29/10/2018, ΕΡΤ Κομοτηνής, "Καθημερινές Ιστορίες", με τη Μαρία Νικολάου.
Ευχαριστούμε τη Μαρία Νικολάου για την προβολή του σχολείου μας!
Παρατίθεται αμέσως παρακάτω απομαγνητοφωνημένη η συνέντευξη του Διευθυντή μας στη δημοσιογράφο.
Μαρία Νικολάου:
Για να πάμε όμως τώρα στον χώρο της γνώσης, της εκπαίδευσης, εκεί που δίνουν μάχη ? δίνουν μάχη, λέω ? μαθητές και εκπαιδευτικοί για να μπορέσουν να κατακτήσουν αυτό που κάθε φορά που το κατακτά κανείς, τόσο νομίζει ότι δεν το έχει πετύχει, κι άντε πάλι από την αρχή αυτή η προσπάθεια. Η γνώση, λοιπόν. Το κυνήγι της γνώσης στο Γυμνάσιο της Νέας Καλλίστης, ένα Γυμνάσιο με τη δική του παρουσία όλα αυτά τα πολλά χρόνια, και τους δικούς του πια πολλούς-πολλούς μαθητές που πέρασαν από τα δικά του θρανία. Λιγοστοί τώρα, αλλά με διάθεση να αδράξουν τις ευκαιρίες που τους δίνουν οι καθηγητές τους. Για πάμε ν? ακούσουμε τον Διευθυντή του Γυμνασίου, τον κύριο Γιάννη Στρούμπα?
Γιάννης Στρούμπας:
Το Γυμνάσιο Νέας Καλλίστης είναι ένα επαρχιακό Γυμνάσιο, με τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Μια από τις βασικές ιδιαιτερότητες είναι η σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού, η οποία αποτελείται από μαθητές που προέρχονται από τρία δημόσια κι από τρία μειονοτικά δημοτικά σχολεία. Όπως συμβαίνει σε όλη τη χώρα, έτσι και στο δικό μας σχολείο υπάρχει το αστυφιλικό ρεύμα, το οποίο μας πλήττει, αλλά κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, μέσα από δράσεις, από την προσπάθειά μας, καί με τη βοήθεια των προϊστάμενων αρχών, να βρίσκονται όλοι οι καθηγητές έγκαιρα στις θέσεις τους τοποθετημένοι, να κρατήσουμε τον μαθητικό μας πληθυσμό, να δώσουμε στους μαθητές τις δυνατότητες που τους δίνει ένα σχολείο της πόλης, και τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά, δηλαδή, πάντα λαμβάνοντας υπόψη ότι τα χωριά ερημώνονται, φέτος, στην Α΄ τάξη μας, καταφέραμε και κρατήσαμε τους μαθητές μας, δεν μας έφυγαν, τα παιδιά είναι πολύ ικανοποιημένα, κι εμείς είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και από τη λειτουργία μας και από τη βοήθεια των γονιών και της τοπικής κοινότητας, και βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον.
Μ.Ν.: Έχουμε καθηγητές για όλα τα μαθήματα, χωρίς να παρουσιάζεται κάποιο κενό;
Γ.Σ.: Ναι, ναι. Το σχολείο μας πολύ νωρίς, και πέρσι και φέτος, είχε όλους τους καθηγητές εγκαίρως στη θέση τους.
Μ.Ν.: Συνολικά πόσοι;
Γ.Σ.: Από 1η Οκτωβρίου λειτουργούμε χωρίς κανένα κενό. Οι καθηγητές μας είναι συνολικά δέκα, αλλά βέβαια μιλάμε για καθηγητές οι οποίοι δεν είναι αποκλειστικά στο δικό μας σχολείο ? μοιράζονται και σε άλλα σχολεία. Οι καθηγητές που βρίσκονται αποκλειστικά σε εμάς είναι, μαζί με τον Διευθυντή, τέσσερις, οι υπόλοιποι έξι μοιράζονται και σε άλλα σχολεία.
Μ.Ν.: Ένα Γυμνάσιο σε μια επαρχιακή περιοχή, σε ένα μεγάλο χωριό, όπως η Νέα Καλλίστη, αποτελεί πνεύμονα αισιοδοξίας. Τι αφουγκράζεστε από την τοπική κοινωνία, πόσο σηματοδοτεί καλύτερες μέρες ή ελπίδα για το μέλλον η παρουσία του Γυμνασίου;
Γ.Σ.: Οπωσδήποτε στηρίζει την τοπική κοινωνία ένας θεσμός όπως είναι και το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο, και όταν παύουν να υπάρχουν αυτοί οι θεσμοί, είναι πρόβλημα για μία τοπική κοινωνία. Η τοπική κοινωνία το στηρίζει το σχολείο. Και υπάρχει και μια αντίστροφη διαδικασία αυτή τη στιγμή, δηλαδή ενώ η οικονομική κρίση που έπληξε όλη τη χώρα και έδιωξε πληθυσμό από τη χώρα στο εξωτερικό οδήγησε σε μείωση του μαθητικού πληθυσμού, που αυτή τη στιγμή φαίνεται στα Δημοτικά Σχολεία και στα επόμενα χρόνια θα ρθει και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στο δικό μας το σχολείο το πράγμα λειτούργησε λίγο ανάποδα. Γιατί; Γιατί πληθυσμός καταγόμενος από την περιοχή, που ζούσε στα αστικά κέντρα, επέστρεψε πίσω.
Μ.Ν.: Α, είχαμε και τέτοια ενίσχυση, ε;
Γ.Σ.: Και αυτή τη στιγμή το Δημοτικό Σχολείο έχει αυξήσει τον πληθυσμό του, και περιμένουμε στα επόμενα χρόνια βέβαια και μεις τις επόμενες «φουρνιές», να το πω σε εισαγωγικά, μαθητών.
Μ.Ν.: Ένα μήνυμα που θα στέλνατε; Τι φροντίζετε πάντοτε να λέτε στα παιδιά αλλά και στους γονείς αυτών;
Γ.Σ.: Στα παιδιά και στους γονείς ευχόμαστε καλή πρόοδο. Όλα όσα καλά εύχονται και θέλουν να συμβαίνουν στη ζωή τους, να συμβαίνουν. Και εμείς είμαστε πάντα εδώ, στη διάθεσή τους, για προτάσεις, ιδέες, συνεργασίες.