ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ

 

Το 1928 εμφανίζεται μια καινούργια κινηματογραφική ιδέα από έναν σχεδιαστή σκίτσων  σε περιοδικά, τον ΓΟΥΟΛΤ  ΝΤΙΣΝΕΥ. Η ιδέα είναι τα κινούμενα σχέδια. Ο Γ.Ντίσνεϋ μετά από προσεκτική μελέτη που έκανε πάνω στις στατικές εικόνες που διαφέρουν ελάχιστα η μία από την άλλη και που όταν αυτές οι στατικές εικόνες  προβάλονται με ταχύτητα 24 εικόνες το δευτερόλεπτο δίνουν την εντύπωση της κίνησης εξαιτίας του ‘’ελαττώματος’’ του ανθρώπινου ματιού να μην μπορεί να αντιληφθεί την μαύρη γραμμή που χωρίζει την μία εικόνα από την άλλη, σε συνδυασμό με την ελάχιστη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις εικόνες μεταξύ τους, ο άνθρωπος μέσω του ματιού και κατ’επέκταση και του εγκεφάλου του βλέπει την περιγραφή κινήσεως και όχι τη στατικότητα που έχουν οι εικόνες μεμονωμένες.

Αυτή τη διατύπωση κάνει και ο Γ.Ντίσνεϋ αλλά είναι μια διαπίστωση που την κάνει για πρώτη φορά ως τότε ένας σχεδιαστής σκίτσων. Αποφασίζει να φτιάξει σκίτσα με μικρή διαφορά μεταξύ τους, τα φωτογραφίζει ένα-ένα και στη συνέχεια τα προβάλει σε κινηματογραφική μηχανή προβολής. Και το ‘’Θαύμα’’ έγινε! Αυτό που συμβαίνει  με τις φυσικές εικόνες-φωτογραφίες όταν προβάλλονται από κινηματογραφική μηχανή προβολής συμβαίνει και με τα φωτογραφημένα σκίτσα δηλαδή η ψευδαίσθηση της κίνησης.

Ο Γ.Ντίσνεϋ άνθρωπος οραματιστής βρίσκει χρηματοδότες με πολύ κόπο και στήνει με άλλους ακόμη σχεδιαστές ένα στούντιο κατασκευής-παραγωγής ταινιών κινουμένων σχεδίων.

Η πρώτη ταινία μικρού μήκους αρχικά που πρωτοπαρουσιάστηκε στους κινηματογράφους ως συμπλήρωμα του προγράμματος τους ήταν << ο Απόφοιτος κολλεγίου>> με ήρωα-πρωταγωνιστή ένα ποντικό, τον άγνωστο τότε και πασίγνωστο σήμερα ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ. Η ταινία είναι και με ήχο, επειδή εκείνη τη χρονιά ανακαλύπτεται και ο ήχος στις ταινίες.

Χάρη στην συνεργασία του Γ.Ντισνεϋ με την εταιρία ΤΕΧΝΙΚΟΛΟΡ που μόλις είχε ιδρυθεί το 1932, η δεύτερη ταινία του είναι έγχρωμη, έχει τίτλο ‘’Λουλούδια και δέντρα’’ και κερδίζει Βραβείο    OSKAR πρωτοποριακής τεχνολογίας.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων και μάλιστα έγχρωμη είναι η ‘’Χιονάτη και οι 7 νάνοι’’ διάρκειας 75’ και παρουσιάζεται το 1937. Ο Γ.Ντίσνεϋ χρησιμοποιεί  περίπου 2.500 σχεδιαστές επί 3 χρόνια καθημερινής εργασίας και φτιάχνοντας περίπου 170.000 σχέδια από τα οποία τα 112.00 από αυτά τα σχέδια εγκρίθηκαν για τη ταινία.

Στη συγκεκριμένη ταινία γίνεται για πρώτη φορά χρήση τεχνικής ρευστής επίπεδης και τρισδιάστατης εικόνας. Το 1985 η εταιρία Γ.Ντίσνεϋ παρουσιάζει την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου στον υπολογιστή χωρίς καθόλου χρήση σχεδιαστών .Η ταινία έχει τίτλο ‘’Διασώστες στην άκρη της γης’’. Οι υπολογιστές κάνουν το θαύμα τους` η ταινία είναι πάρα πολύ εντυπωσιακή, γίνεται μεγάλη εμπορική επιτυχία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες σχεδιαστές που εργάζονταν ως τότε στην εταιρία Ντισνεϋ να απολυθούν επειδή πλέον την δική τους εργασία την κάνουν οι υπολογιστές με λιγότερο κόστος και σε μικρότερο χρόνο κατασκευής –παραγωγής.

Από τότε λόγω της χρήσης των υπολογιστών εισήλθαν και άλλες κινηματογραφικές εταιρίες στο χώρο των ταινιών κινουμένων σχεδίων με πιο γνωστή τη DREAMWORKS.

Σήμερα όλα τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο ασχολούνται με την παραγωγή ταινιών κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους.

Περίπου 20 τέτοιες ταινίες έ3χουμε πλέον ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, όλες γυρισμένες σε 3D.

Αυτό έχει κατορθωθεί χάρη στη χρήση πολύ εξελιγμένων υπολογιστών, ενώ όταν αυτές οι ταινίες φτιάχνονταν με το χέρι από τους σχεδιαστές είχαμε ετησίως 2 με 3 ταινίες μεγάλου μήκους, όμως αυτές οι ταινίες απαιτούσαν πολλή όρεξη, πολλή δύναμη και πολύ κουράγιο!

Υ.Γ:  Στις 2 Απριλίου του 1902 εγκαινιάστηκε στο Λος Άντζελες των Η.Π.Α. η λειτουργία της πρώτης επαγγελματικής κινηματογραφικής αίθουσας, το όνομά τη ΗΛΕΚΤΡΙΚ. Ελληνικές λέξεις φώτησαν την 7η τέχνη (ΗΛΕΚΤΡΙΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ).

 

 

 

   

     

Πότε ξεκίνησε η Κινούμενη Εικόνα;


Οι κινούμενες εικόνες είναι πραγματικά μορφές που κινούνται; Ή μήπως μοιάζουν να κινούνται; Στις αίθουσες προβολής του κινηματόγραφου όπως και στις οθόνες της τηλεόρασης ή του υπολογιστή μας, στατικές εικόνες μοιάζουν να κινούνται γιατί απεικονίζουν ή καταγράφουν τα στάδια μιας κίνησης και προβάλλονται πολύ γρήγορα η μία μετά την άλλη.


Πότε όμως άρχισαν οι άνθρωποι να προσπαθούν να αποδώσουν κίνηση με στατικές εικόνες;


Από την εποχή που οι άνθρωποι ζούσαν σε σπηλιές ζωγραφίζουν εικόνες που δίνουν την εντύπωση της κίνησης. Ένα αγριογούρουνο με 8 πόδια ζωγραφισμένο στον τοίχο έμοιαζε να τρέχει, όταν φωτιζόταν από μια εστία φωτιάς μέσα στη σπηλιά!

Από τότε, λοιπόν, στην ιστορία της ανθρωπότητας υπάρχουν πολλά δείγματα, όπου γίνεται η απόπειρα απόδοσης της κίνησης. Στην αρχαία Αίγυπτο βλέπουμε το ναό της Ίσιδας, θεάς του ήλιου, να έχει σε κάθε κολώνα ζωγραφισμένη τη θεά σε κάποιο διαφορετικό στάδιο μίας κίνησης. Έτσι, όπως προχωρούσαν οι καβαλάρηδες στην έρημο, έβλεπαν από μακριά τη θεά Ίσιδα να χορεύει. Σε αρχαίο ελληνικό βάζο ένας δρομέας έμοιαζε να τρέχει, όταν στην περιφέρεια του είναι πολλές φορές ζωγραφισμένος, κάθε φορά σε ένα διαφορετικό στάδιο της κίνησής του!

 

 Οπτικά Παιχνίδια


Αργότερα δημιουργήθηκαν οπτικά παιχνίδια, κατασκευές που βασίζονται στην ικανότητα μας να αντιλαμβανόμαστε στατικές εικόνες σαν να κινούνται
, όταν τις δούμε γρήγορα τη μία μετά την άλλη.

 


Η πιο γνωστή κατασκευή είναι:

Το Φιλοσκόπιο (Flip book)


Όλοι μας ξέρουμε τα μικρά βιβλιαράκια που με τον αντίχειρα στρίβουμε γρήγορα τις σελίδες και βλέπουμε σκιτσάκια να κινούνται.

  

Ο Μαγικός Φανός


Παράλληλα εφευρέθηκε μια συσκευή που μπορούσε να προβάλει εικόνες στον τοίχο ή σε μία οθόνη. Ο Μαγικός Φανός είναι ο πρόδρομος του προβολέα σλάιντς (slides), όπου μικρές εικόνες ζωγραφισμένες σε μικρά κομμάτια γυαλιού (και αργότερα φωτογραφικά αποτυπωμένες σε ζελατίνες) προβάλλονται με φως (αρχικά με κερί και μετά με λαμπτήρα) μέσα από έναν φακό.


Η προβολή την εποχή εκείνη ήταν πρωτόγνωρη και εντυπωσίαζε έως και φόβιζε το κοινό (φανταστείτε ότι οι άνθρωποι δεν είχαν δει ακόμα σινεμά!) Πολλές φορές τα θεάματα του μαγικού φανού δημιουργούσαν την ατμόσφαιρα αυτού που σήμερα λέμε θρίλερ.

Οι πιο πρωτοποριακές προβολές συμπεριελάμβαναν απλή κίνηση
, όπου λεπτά νήματα ή μηχανισμοί μετακινούσαν κομματάκια από γυαλί μαζί με την αρχική εικόνα.

  

Φωτογραφική μηχανή


Η εφεύρεση της φωτογραφικής μηχανής ήταν πολύ σημαντική για την εξέλιξη της κινούμενης εικόνας! Μπορούν τώρα οι άνθρωποι να αποδώσουν τα στάδια μιας κίνησης ή δράσης χωρίς να πρέπει να το ζωγραφίσουν.

 

 

Στις αρχές του κινηματογράφου


Δεν είχαν παρά να χρησιμοποιηθούν γνώσεις από τα οπτικά παιχνίδια, το μαγικό φανό, τη φωτογραφική μηχανή και μερικές ακόμα για να καταλήξουμε στην εφεύρεση του κινηματογράφου και της κινούμενης εικόνας.

 

Οι πρώτες ταινίες κρατούσαν λίγη ώρα, ήταν μαυρόασπρες και δεν είχαν ήχο.


Μερικά δείγματα από ταινίες / σταθμούς των πρώτων χρόνων του κινηματογράφου:

 

·         Muybridge (1878)

 

·         Οι αδελφοί Lumiere θεωρούνται οι πρώτοι που δημιούργησαν κινηματογραφικές ταινίες. Στις 28 Δεκ. 1895 στο Grand Cafι στο Παρίσι

έγινε η πρώτη προβολή μερικών ταινιών μπροστά σε κοινό.

Όταν οι θεατές είδαν το τρένο να μπαίνει στο σταθμό σηκώθηκαν πανικόβλητοι να σωθούν από το συρμό που θα έπεφτε πάνω τους....Lumiere (1895, 1896)

 

·     Ο Mιliθs ήταν μάγος που έκανε ζωντανές παραστάσεις επι σκηνής. Όταν ανακάλυψε τον κινηματογράφο σκέφτηκε να δημιουργήσει ταινίες με ακόμα πιο φανταστικές καταστάσεις. Mιliθs (1902)

·     Ο Smith πειραματίστηκε με το νέο μέσο του κινηματογράφου δημιουργώντας πολλά ενδιαφέροντα 'κινηματογραφικά εφέ. G.A. Smith (1898)

 

 

Τα πρώτα κινούμενα σχέδια


Παράλληλα με την εφεύρεση του κινηματογράφου έχουμε και τη δημιουργία του κινούμενου σχεδίου. Η διαφορά στη διαδικασία είναι ότι αντί να καταγράφεται κινηματογραφικά (δηλαδή 24 καρέ το δευτερόλεπτο) μία ζωντανή δράση, φωτογραφίζονται, ένα ένα, μία σειρά από σχέδια. Τα σχέδια αυτά θα γίνουν τα καρέ στο κινηματογραφικό φιλμ. Πάλι οι πρώτες ταινίες κινούμενης εικόνας ήταν ασπρόμαυρες και χωρίς ήχο.